Zvukom i vibracijama do zdravlja

Glazba je, da parafraziramo Miroslava Krležu, lirska paučina između duše, mozga i tijela. Znali su to odavna ljudi u različitim kulturama tijekom povijesti pa su zvuk i glazbu, kao njegov najplemenitiji oblik, rabili za liječenje.

Prvi su tu metodu primjenjivali australski Aboridžini niskim tonovima glazbala didžeridu, dok su u starom Egiptu svećenici pjevali za molitvu i ozdravljenje, a svećenice rabile sistru, vrst glazbenog zveckanja metalnim diskovima. Tijekom izvođenja rituala ozdravljenja, taj je instrument bio popraćen harfom, još jednim terapeutskim instrumentom.

Za starogrčko-rimskog razdoblja, zvukovi i glazba korišteni su terapeutski za smirivanje psihe i smanjenje bijesa i agresije. Mnogi su hramovi za iscjeljenje funkcionirali kao inkubacije, proces u kojem su pacijenti prolazili tijekom sna. Univerzum i mirno okruženje omogućavali su, vjerovalo se, da vibracije imaju maksimalan učinak na tijelo. Da nisu bili daleko od istine dokazali su novovjeki znanstvenici…

Odnos čovjeka i zvuka svojevrsna je unutarnja veza koja utječe na razvoj osobe i u fizičkom i u psihološkom smislu. No, do znanstvenog proučavanja ljekovitosti zvuka i vibracija trebalo je pričekati do 21. stoljeća. Novi način liječenja koji znanstvenici i liječnici posljednjih godina intenzivno istražuju jest uporaba vibroakustične terapije, metode kojom se nastoji poboljšati fizičko stanje oboljelih.

Bez obzira radi li se o zacjeljivanju rana ili disanju, ljudsko tijelo kontinuirano rabi energiju na staničnoj razini. Tijelo se neprestano kreće, a mikrovibracije proizvedene u stanicama hvataju tu energiju i sudjeluju u imunološkim reakcijama.

Cilj vibroakustične terapije je vratiti staničnu energiju izgubljenu tijekom vremena te tako poboljšati cjelokupno zdravlje pacijenta. Glavna tvrdnja jest da vibracija zvuka povećava stanično kretanje, što doprinosi poboljšanju stanja tijela.

Brojna istraživanja potvrđuju da se u mnogim slučajevima vibroakustična terapija pokazala ključnom u poboljšanju stanja pacijenata kod određenih bolesti te čak otkrila i njezin potencijal u zamjeni farmaceutskih sredstava. U nedavnim eksperimentima istraživači su proučavali uporabu zvučne terapije kod mentalno disfunkcionalnih pacijenata, posebno onih s autizmom ili agresivnim ispadima. Zaključci tih ispitivanja pokazuju da je postupak smanjio određene simptome kod tih pacijenta i poboljšao njihovo društveno ponašanje, što je u skladu s tvrdnjom da glazba u kombinaciji s vibracijama ima opuštajući učinak koji ublažava anksioznost i nelagodu.

Zvučna terapija prilično je nov pristup, pa se rezultati najnovijih studija usklađuju s onima iz prošlih pokusa i kulturoloških praksi, a zapažanja sugeriraju značajan potencijal u terapijskom liječenju.

Konkretno, pokazalo se da vibroakustična terapija poboljšava upravljanje bolom te smanjuje nuspojave poput napetosti, umora, boli, glavobolje i mučnine. Isto tako, zamijećeno je i smanjenje simptoma kod bolesnika s gonoartrozom, degenerativnom bolešću na zglobnoj hrskavici.

Jedna studija utvrdila je veću učestalost kronične depresije kod osoba koje žive u domovima za starije i nemoćne od njihovih vršnjaka koji žive samostalno. Nakon vibroakustične terapije u kojoj je rabljena klasična glazba uz dodatne niske vibracije proizvedene u madracima za ležajeve, utvrđeno je značajno psihološko poboljšanje kod ispitanika, smanjenje depresije, povećanje učinkovitosti noćnog spavanja, a terapija je izazvala i efekte parasimpatičkog sustava, tjelesnog procesa koji se događa tijekom razdoblja opuštanja.

Takvi madraci ili prostirke opremljene za vibroakustične tretmane ne rabe se samo u domovima za starije, već i u hotelima, wellness i rehabilitacijskim centrima, a nemalo je i pojedinaca koji ih nabavljaju za kućnu uporabu. Vibroakustična terapija primjenjuje se kao komplementarna metoda na području fizioterapije, psihoterapije, rehabilitacije i sportske medicine kao i wellnessa, i to najčešće u tretmanu boli, insomnije, fibromialgije, mišićne napetosti, cerebralne paralize te simptoma Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ta se metoda može definirati kao proces primanja zvučnih vibracija kroz tijelo koja se odvija preko specifične vibracijsko akustične opreme – vibracijskoakustične prostirke ili madraca, a koja zvučne valove niskih frekvencija pretvara u vibracijski podražaj na tijelu. Zato je vrlo pogodna kao oblik dubinske, proprioceptivne masaže u okviru zdravstvenog turizma i wellnessa.

Znanstvenim istraživanjima na području fizikalne medicine i neurološke rehabilitacije uočena su tri osnovna učinka zvučnih vibracija niskih frekvencija – opuštanje mišićne napetosti i oporavak mišićnog tkiva, zatim poboljšana cirkulacija, kao i jačanje posturalne kontrole i facilitacija planiranja motoričkih pokreta. Mnoga istraživanja navode stanje duboke opuštenosti kao jedan od najvažnijih učinaka vibracijsko akustične terapije – objašnjava nam dr. Ana Katušić, stručnjakinja za primjenu vibroakustične terapije iz Međunarodne udruge za edukaciju i istraživanja iz vibracijsko- akustične terapije (VIBRAC) sa sjedištem u Finskoj.

Brojnim studijama dokazano je da vibroakustična terapija ima značajne rezultate koji pogoduju zdravlju čovjeka i fiziološki i psihički. Budu li ti rezultati potvrđeni i budućim istraživanjima, vibroakustična terapija mogla bi zamijeniti lijekove i eliminirati potencijalne nuspojave koje proizlaze od njihove uporabe.

Mnogi stručnjaci drže da ta terapija velikog potencijala ne samo da treba biti integrirana u medicinu, nego mora biti dostupna svima koji pate od tjelesnih ili psihičkih tegoba.