Vibracijsko-akustična terapija (VAT)

Vibracijsko-akustična terapija (VAT) je metoda koja primjenjuje sinusoidne zvučne vibracije niskih frekvencija u rasponu od 30–120 Hz u zdravstvene, rehabilitacijske i terapijske svrhe. VAT se primjenjuje kao komplementarna metoda na području fizioterapije, psihoterapije, rehabilitacije i sportske medicine kao i wellnessa i to najčešće u tretmanu boli, insomnije, fibromalgije, mišićne napetosti, cerbralne paralize te simptoma Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Vibracijsko akustična terapija (VAT) može se definirati kao proces primanja zvučnih vibracija kroz tijelo. Ona se odvija preko specifične vibracijsko akustične opreme (vibracijsko akustična prostirka ili madrac), koja zvučne valove niskih frekvencija (30 – 120 Hz) pretvara u vibracijski podražaj na tijelu te se kao oblik dubinske, proprioceptivne masaže može koristiti u okviru zdravstvenog turizma i wellnessa.

Kroz znanstvena istraživanja na području fizikalne medicine i neurološke rehabilitacije uočena su tri osnovna učinka zvučnih vibracija niskih frekvencija:
(1) opuštanje mišićne napetosti i regeneracija/ oporavak mišićnog tkiva; (2) poboljšana cirkulacija I (3) jačanje posturalne kontrole i facilitacija planiranja motoričkih pokreta.

Mnoga istraživanja navode stanje duboke opuštenosti kao jedan od najvažnijih učinaka vibracijsko akustične terapije. Ovo stanje okarakterizirano je blagim snižavanjem vrijednosti krvnog tlaka, srčanog pulsa te dubokim, ujednačenim ritmom disanja.

Neke od indikacija za primjenu vibracijsko akustične terapije su: mišićno-koštane tegobe (bolovi/napetost u određenim dijelovima tijela), umor/zamor mišića, fibromijalgija, artritis, sportske ozljede, tegobe izazvane stresom i insomnija.

Pristup sažetcima članaka na području vibracijsko akustične terapije objavljenih u časopisu Music and Medicine http://mmd.iammonline.com/index.php/musmed/issue/view/52/showToc

Link na mrežne stranice Međunarodnog udruženja za istraživanja i edukaciju na području vibracijsko akustične terapije
http://vibrac.fi/

Članak o učincima VAT na simptome fibromijalgiju
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325896/#!po=1.66667